miercuri, 15 mai 2013

Ganduri la sfarsit de drum.

         Inainte cu patru ani, eram doar niste copii dornici de cunoastere, dar timizi in acelasi timp din cauza avalansei de noutati pe care abia le cunoasteam dupa ce am pasit cu repeziciune de pe bancile scolii generale unde totul era clar si simplu. Dar odata ajunsi la liceu, totul in jurul nostru a devenit straniu si necunoscut, insa cu timpul am crescut si cu ajutorul profesorilor, ingaduitori am reusit satrecem peste perioada de acomodare si sa ne maturizam incetul cu incetul.
       Acum, la sfarsit de drum stau si pun in ordine toate intamplarile care au avut loc in ultimii ani si ma cuprinde un sentiment de nostalgie si regret pe care as vrea sa mi-l sterg din suflet. Am trait de-a lungul celor patru ani de liceu monente frumoase si mai putin frumoase alaturi de niste colegi minunati pe care ma pot baza in momentele dificile din viata mea.  
 


          Astazi, suntem pe punctul de a incheia o etapa importanta din viata noastra si odata cu asta apar regretele in ceea ce priveste lucrurile pe care le-am fi putut realiza,dar nu am facut-o poate din orgoliu sau poate ca asa a fost sa fie. Dar ramanem in cele din urma, cu amintiri frumoase pe care nimeni nu ni le poate lua si cu prietenii stanse care ne va face sa ne amintim de perioada liceului ca fiind cea mai valoroasa perioada din viata noastra.
         Dar lasand toate momentele frumoase traite alaturi de colegi si amintirile stralucitoare cu care vom ramane, odata cu incheierea acestui capitol incepe altul care ne indeamna sa ne luam viata in maini si sa privim cu mai multa seriozitate viitorul care ne asteapata.
         La sfarsit de drum, totul in jur este trist si ne dorim ca timpul sa stea in loc si sa retraim perioada adolescentei si sa fim iar liceeni.



luni, 29 aprilie 2013

Top 10 personalitati. Asociatia Starevo.

Am ales urmatoarele personalitati : 


Dana Razboiu












Sergiu Nicolaescu









Andreea Marin










Connect-r












Alexandra Ungureanu









Smiley













Luminita Vasile





Mihai Morar



Lorena Lupu

Lorena Lupu
   
Petre Roman   

 

       Am ales aceste personalitati, in primul rand dupa impactul vizual, faptul ca sunt persoane publice m-a facut sa   accesez interviurile acestora.

vineri, 15 martie 2013

Vointa vs succes!

            Interviul acordat de Cezar Ouatu  ziarului Adevarul subliniaza faptul ca prin munca si sacrificii obtii ceea ce iti doresti. Este un tanar care a studiat Conservatorul din Milano, Giuseppe Verdi si a terminat aceste     studii cu brio. La Eurovizion s-a hotarat sa participe doar cu cateva saptamani inainte si nu se gandea vreodata ca ar fi capabil de a acumula atat de multe voturi incat sa ajunga sa reprezinte tara.




             In spatele celebritatii de care dispune acum cantaretul contratenor, se afla o poveste de viata plina de sacrificii si multa munca, ceea ce l-a motivat pe acesta sa mearga mai departe. Dupa cum afirma si el " Viata este plina de sacrificii si am ajuns aici prin forta proprie si prin faptul ca am crezut in mine si in ceea ce fac" a fost nevoit sa renunte la familie inca de la 19 ani si sa mearga in Italia pentru a-si costrui un viitor. Este un lucru de apreciat faptul ca a avut curajul sa-si ia viata in propriile maini si ca a reusit prin muzica sa nu sufere din cauza rasismului, deoarece "Muzica este singurul limbaj ce-i uneste pe toti." Este o persoana cu incredere deplina in sine, ceea ce l-a ajutat foarte mult sa ajunga in varful clasamentului.
            Consider ca Cezar Ouatu este un model pentru noi, deoarece a reusit sa evolueze in ciuda criticilor rautacioase la adresa lui si prin seriozitatea cu care a tratat acest lucru acum este unul dintre cei mai cunoscuti artisti. Este de admirat fapul ca un tanar cu multe vise prin ambitia sa a reusit sa ajunga unde nicio clipa nu si-ar fi inchipuit si sa aiba ca si colegi o echipa extraordinara care ii este mereu alaturi cand are nevoie.

 


          A castigat foarte multe concursuri de canto clasic din afara, muzicalitatea vocii sale este una speciala prin care transmite mai mult decat o simpla voce. Acesta a pornit de jos, a lucrat in supermarket, punea pe raft produsele, apoi vindea pizza si tot asa, practic a luat toate meseriile de la A la Z.
            Chiar daca parerile sunt impartite si sunt aduse argumente pro si contra asupra cantaretului contratenor Cezar Ouatu, acesta ramane in viziunea mea ca fiind un model datorita experientei sale de viata si prin sacrificiile savarsite de acesta pentru a-si  construi un viitor.



miercuri, 6 martie 2013

Quo vadis, omule digi?

           
          Avand in vedere articolul lui Andrei Craciun, Bai, expiratilor! unde vorbeste despre faptul ca scrisul de mana va deveni materie optionala si ca locul lui va fi luat de disciplina "Word" riese faptul ca odata cu pierderea scrisului de mana, ne pierdem copilaria: "traim inca din timpul vietii, moartea copilariei noastre".
         Faptul ca specialistii in scrisul de mana nu contesta aceasta decizie il ingrijoreaza pe acesta. Andrei Craciun nu sustine acest proiect, in opinia lui este un lucru inacceptabil, pentru ca scrisul de mana ne defineste si este dovada cea mai pura a existentei noaste.


         In opinia mea, scrisul de mana este cel mai vechi mod de comunicare intre oameni si totodata este o valoare care trebuie pretuita. Insa, avand in vedere gradul de evolutie a lumii de-a lungul timpului, nimic nu ar trebui sa ne mai mire si sa luam ca pe un lucru firesc acest proiect care sustine inlocuirea scrisului de mana cu programul "Word" care ofera ne mai multe beneficii, cum ar fi cel al copierii documentului  mult mai usor decat in monentul in care ar trebui sa rescriem de mana.
          In concluzie, scrisul de mana este baza evolutiei noaste care nu trebuie uitata, dar cum lumea evolueaza din ce in ce mai mult in ziua de azi, noua modalitate de screiere cea disciplinei "Word" consider ca este una protivita si de care putem beneficia fara niciuno retinere.


joi, 31 ianuarie 2013

Interviu Petru Vutcarau

          Petru Vutcarau s-a nascut dintr-o familie de tarani din Republica Moldova, om ambitios si devotat muncii sale de regizor/actor. Actualmente, Petru Vutcarau lucreaza ca regizor, actor si Director Artistic al Teatrului "Eugene Ionesco" din Chisinau. Este Directorul Festivalului International " Bienala Teatrului " Eugene Ionesco".
          In unul din intervirile sale, Petru Vutcarau suntine ca este foarte multumit de faptul ca pe vremea sa nu a avut acces la tehnologie. Prin tehnologie ne putem devolta calitatile si totodata sa le integem mai bine, insa, daca acesta este perceputa intr-un mod nepotrivit nu ne poate aduce decat rezultate negative.
        Criticii sustin ca Petru Vutcarau este printre primii cinci regizori din lume, care pot realiza un spectacol de exceptie, datorita dozei sale de profesionalism cu care trateaza fiecare proiect.
        Modul sau de a interpreta un personaj este plin de profesionalism si devotament. Din colaborarea sa cu Maia Morgenstern in filmul Patul lui Procust (partea I )Patul lui Procust (partea a II - a) reiese compatibilitatea dintre ei si inteligenta cu care cei doi interpreteaza rolurile.
        Renumitul regizor mentioneaza despre colaborarea sa cu Maia Morgenstern ca i-a adus multe beneficii, ca a invatat multe lucruri de la aceasta "Maia nu e doar o actrita, este o acoala de arta, nu stie sa minta in fata camerei sau intr-un rol, atenta, inteligenta, generoasa, am invatat foarte multe lucruri de la ea."
         Asadar, Petru Vutcarau este un om cu principii care se bazeaza foarte mult pe profesionalism si seriozitate. Acesta afirma ca " Oricat de bun este filmul, nu poate fi decat o provocare pentru a citi cartea."

duminică, 20 ianuarie 2013

Interviu - "Patimi după Maia Morgenstern"

I.

         Maia Morgenstern in interviul "Patimi dupa Maia Morgentsern"http://punkt.md/patimi-dupa-maia-morgenstern/ vorbeste despre viata sa pesonala cat si despre cariera sa. Din acest interviu reiese ca fiind un om sever si perfectionist in tot ceea ce face.
          Actrita marturiseste ca a trait fara televizor pana la varsta de 18 ani, deoarece tatal sau considera ca acest lucru nu ii este deloc benefic. Aceasta, acum ii este foarte recunoscatoare tatalui sau, pentru ca acest lucru a motivat-o sa munceasca si sa gaseasca sinsura solutii la eventualele probleme. Maia Morgenstern este o pesoana care nu accepta superficialitatea, lenea in ceea ce priveste munca pe platurile de filmare. este o persoana serioasa, generoasa, deschisa la improvizatie si care tine foarte mult la profesionalism. Este exigenta cu sine insusi si asteapta acelasi lucru si de la cei din jur.
           Nu ezita sa recunoasca faptul ca are lucruri de invatat pana si de la fiul sau cu care are o relatie armonioasa si bazata pe incredere totala. Marturiseste ca a invatat de la fiul ei, Tudor ca daca ceva se strica, poate fi reparat atat la propriu cat si la figurat.



           Cand vine vorba de educatia copiilor ei, actrita apeleaza la modul de educatie primita de la tatal sau care ei i-a fost de mare folos. Sustine ca este sevara cu copiii sai, dar si cu studetii deoarece ei trebuie sa ajunga la concluziile lor pentru ca nimeni nu o sa le dea solutii sau raspunsuri. Aceasta educatie cu care isi trateaza copiii si studentii nu este decat un mod prin care sa le puna capul in miscare ca mai apoi acestia "sa traiasca marea bucurie".
           Marea actrita este o pesoana foarte hotarata, ambitioasa, luptatoare in tot ceea ce face. Este maleabila si se adapteaza in orice situatie, cu oricare regizor sau coleg, oferindu-le toata increderea pentru ca produsul final sa fie unul spectaculos.



           Dupa rolul actritei din filmul "Patimile lui Hristos " aceasta a avut parte si de multe laude, dar si injurii din partea criticilor, pe langa faptul ca aceasta a depus un efort imens jucand in ciuda faptului ca era insarcitanata cu mezina. Acest lucru dovedind ambitia si devotamentul pentru ca totul sa ajunga cat mai aproape de perfectiune. Actrita a trebuit sa faca fata injuriilor criticilor doar pentru simplu fapt ca a ales sa joace rolul Fecioare Maria in "Patimile lui Hristos" ea fiind evreica, iar in film evreii apar ca niste calai a lui Iisus. Maia morgentsern a lamurit acest lucru, afirmand ca "actoria nu are legatura cu confesiunea religioana sau etnica".
          In concluzie Maia Morgensten este tipul femeii devotate complet in ceea ce face, plina de viata, foarte serioasa si dispusa la orice sacrificiu ca totul sa fie asa cum trebuie.


II.

"Adolescentii de astazi nu mai au modele la care sa se raporteze, deoarece media promoveaza false modele"


           In ziua de astazi este foarte dificil sa mai gasim persoane care pot fi considerate drept modele pentru noi, deoarece pe toate posturile TV nu se vorbeste decat despre divorturi, omoruri, furturi..etc. Insa putinele cazuri care exista si pot fi luate drept modele nu sunt cunoscute indeajuns.
           Consider ca afirmatia "Adolescentii de astazi nu mai au modele la care sa se raporteze, deoarece media promoveaza false modele" este justa, pentru ca, intradevar, media nu face altceva decat sa promoveze false modele, care nu au nicio importanta si nu este de niciun folos pentru societate. Din nefericire tot ce vedem astazi la televizor nu sunt decat niste trucaje care nu fac altceva decat sa serveasca la cresterea rating-ului. Dar, faptul ca la TV sunt difuzate numai lucruri mondene si tabloidele sunt in topul celor mai urmarite emisiuni, este, in medie, vina publicului care, din varii motive, fie monotonia, fie grija zilei de maine s.a nu mai este preocupat de ceea ce se intampla la televizor si se multumeste doar cu ceea ce i se da. Este o lipsa de respect sin partea mediei fata de valorile adevarate ale societatii care ar merita cu adevarat sa fie in centrul atentiei.
         Asadar, din pacate, astazi media nu se mai ocupa cu promovarea adevaratelor valori ci cu promovarea unor neimportante evenimente, care nu starnesc decat dezamagire si neinteres.

III.

Maia Morgenstern este un potential model pentru voi?

     
        Maia Morgenstern, este tipul femeii hotarate, ambitioasa si foarte sigurape ea  in tot ceea ce face. Este o persoana generoasa, deschisa in improvizatie si generoasa.
        In opinia mea, actrita, Maia Morgenstern este un model foarte bine conturat pentru noi, deoarece este tipul femeii care se bazeaza doar pe instinct si care tine foarte mult la profesionalism. Este de apreciat faptul ca este foarte devotata in ceea ce priveste munca sa, uneori exigenta cu sine insasi ii prinde foarte bine, pentru ca o ajuta sa ajunga la un rezultat bine meritat. Maia Morgenstern este un exemplu pentru noi, deoarece fiecare dintre noi daca am avea ambitia si devotamentul ei, totul ar fi mult mai usor. Actrita, imbina placutul cu utilul, iar rezultatele acestei combinatii este unul extrem de multumitor si satisfacator.
       Totul tine de vointa si de ambitia fiecaruia, nu avem neaparata nevoie de un model in viata pentru a reusi.
Fiecare dintre noi este liber sa aleaga ceea ce crede ca e mai bine pentru el, si sa mearga pe principiile proprii pe drumul trimfului.
       In concluzie, in viata nu ne trebuie numai decat un modelpentru a putea razbi, ci mai bine am merge pe propriile instincte si din cand in cand sa ascultam sfaturile parintilor, care nu ne vor decat binele.

joi, 17 ianuarie 2013

"Traditia, cultura si limba - factori definitorii ai existentei unui popor"

       

          Nasterea Domnului Iisus Hristos sau Craciunul este o sarbatoare plina de semnificatii si traditii in tara noastra. Iisus s-a nascut la Betleem, intr-un staul, unde a fost vizitat de pastori si de cei trei magi de la rasarit, care au fost calauziti de o stea, de unde si obiceiul de a merge cu steaua.
Cu toate ca stadaniile globalizarii si ecumenismului de a impune respectarea anumitor traditii, asa - zise europene sau mondiale, romanii continua cu incapatanare sa pastreze traditiile frumoase ale sarbatorilor de iarna.


         Pe 20 decembrie, de Ignat, oamenii sacrifica porcul si pregatesc produsele specifice de Craciun ca p[e 25 decembrie sa aiba pe masa toate bucatele traditionale specifice, sarmale, caltabosi, piftie,cozonac etc.
         Un obicei care este foarte bine pastrat in satele romanesti este cel al colindatului. Mesajul colindatorilor este legat de cultul fertilitatii si de atragerea binelui asupra gospodariei. Obiceiul colindatului a inglobat in el nu numai cantec si gest ritual, ci si numeroase mesaje si simboluri ale unei stravechi spiritualitati romanesti. In Ajunul Craciunului, pe inserat, in toate satele din tara, incepe colindatul. Copiii cu steaua, vestesc Nasterea Domnului si sunt primiti cu bucurie de gazdele care ii rasplatesc cu nuci, mere si colaci.


       Plugusorul este una din datinile cele mai vezhi si mai frumoase, ce s-a pastrat si se pastreaza pana in ziua de astazi, la poporul roman. Imbracati in haine groase, cu caciuli impodobite cu panglici colorate si tinand in mana bice si clopotei, in Ajunul Craciunului sau chiar in ziua de Anul Nou, ceata de uratori, formata dintr-un grup de oameni pornesc sa colinde pe la rude si vecini.
       Alt obicei stravechi este Jocul caprei, pastrat si astazi in majoritatea asezarilor romanesti, el cunoaste cea mai complexa si spectaculoasa forma de desfasurare in satele din Moldova. Obiceiul este definit de costumul de "capra" , dar si de celelalte elemente specifice: obiecte de recuzita, texte literare si muzicale,dans.


       Jocul ursului este cel mai spectaculos dintre toate jocurile cu masti, specifice Anului Nou. Aceasta traditie este cel mai intalnita in Bucovina si Moldova. Obiceiul are la origine are rolul de purifica si fertiliza solul in noul an. Ursul este intruchipat de un flacau putand pe cap si umeri blana unui animal impodobita in dreptul urechilor cu ciucuri rosii.


         Un alt obicei vechi si raspandit pe tot cuprinsul tarii, fiind practicat in dimineata de 1 ianuarie, indeosebi de copii este Sorcova. Copii care vin cu Sorcova poarta o crenguta inmugurita de copac sau o sorcova confectionata dintr-un bat in jurul caruia s-au impletit flori de hartie colorata. In unele zone se sorcoveste cu boabe de grau sau orez semnificatia lor fiind belsugul si bogatia din noul an.